Пречиствателна станция за отпадъчни води в курорта "Златни пясъци" има затруднения в работата. Това се посочва в сигнал на "ВиК - Златни пясъци" до Община Варна и министрите на регионалното развитие и благоустройството и околната среда и водите.

Има препълване на системата, което може да доведе до преливане от шахтите, обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов, който пристигна във Варна, за да се запознае на място с проблема.

По разпореждане на министъра РИОСВ-Варна от снощи е започнала да взема 24-часови проби от водата при изхода на пречиствателната станция в "Златни пясъци". Очаква се резултатите да са готови следващата седмица, след което ще се направят и контролни проби, обясни Нено Димов, цитиран от Дарик.

Екоминистърът беше категоричен, че ще бъде завишен контролът върху пречиствателното съоръжение в най-големия курорт по Северното Черноморие. Пречиствателата станция в "Златни пясъци" работи в обичайния си режим и няма преливане от шахтите, увери управителят на "ВиК-Варна" Валентин Вълканов.

Той обясни, че в последните седмици нивото се увеличава, тъй като посетителите на курорта са повече и е повишена консумацията на вода. Този проблем обаче ще изчезне до дни, заради очакваното намаляване на броя на туристите.

Трябва да има дъждовна канализация, отделно от битовата, за да може да има нормален процес по пречистване на канализационните води, обясни Вълканов.

Изграждането на новата пречиствателна станция в "Златни пясъци" ще започне веднага след приключване на туристическия сезон. Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". С модернизацията капацитетът на станцията ще се увеличи от 15 000 на над 72 00 еквивалент жители, отбеляза зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов.

Взетите от държавата мерки и изграждането на нови пречиствателни станции край морето двата резултати и това лято морските води край брега са много по-чисти в сравнение с миналия сезон, изтъкна екоминистърът.

Във Варненско местната здравна инспекция прави редовни проверки и резултатите са добри. Екоминистерството също прави редовни проверки и към този момент няма сигнал, който да е притеснителен, сподели министър Димов.