146 деца на възраст от 2 до 18 години са обхванати в мащабната кампания за ранно откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж "GROWINFORM", която стартира в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна през миналата година. Кампанията продължава.

При 52 от прегледаните деца са установени отклонения, а при 12 е започнало лечение. "22 от малките пациенти са под наблюдение за стартиране на терапия", обясни проф. д-р Виолета Йотова - ръководител на Първа детска клиника в болница "Св. Марина".

"Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето, дори ускореният растеж, могат да бъдат ранен показател за основното медицинско заболяване. Основна причина за проблемния растеж са хроничните заболявания на други органи", посочи проф. Йотова. Той може да се дължи и на нормални варианти на нисък ръст, както и на синдромни ниски ръстове.

"Ранното откриване на проблеми при растежа е особено важно, тъй като може да се проведе ефективно лечение. След 11-12-годишна възраст например почти не може да се въздейства", добави д-р Йотова.

По нейни думи има родителите, които считат ниския ръст за козметичен проблем и искат да си направят "дизайнерско дете". Други пък губят време в изчакване детето да порасне и така намаляват шансовете да му се помогне, ако проблемът се открие късно.

До момента в рамките на кампанията детски ендокринолози са прегледали безплатно деца от 10 градове в страната. Заради големия интерес предстои тя да се превърне в национална.

Кампанията тази година ще се проведе в ДКЦ 2 във Варна на 23 септември от 9 до 16 часа.