Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на Първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство, съобщи Фондацията, която го организира.

Конкурсът традиционно се подкрепя финансово основно от Община Варна, а също и от Министерството на културата, което се грижи за наградния фонд. Но приносът на общината и министерството не е достатъчен за провеждането на конкурса.

"С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата - споделя председателят на фондацията Димитър Димитров. - За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година."

Съветът на дарителите на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. Международният балетен конкурс се провеждаше на всеки две години без прекъсване от 1964 г.