До момента във Варна са разкрити 136 басейна и 5 плажа, което е много малко, каза днес председателят на Областния съвет на БЧК в крайморския град Илия Раев по време на пресконференция за предстоящата седмица на водното спасяване.

Той коментира, че годишно във Варна се сертифицират около 500 спасители, а новообучените са около 120. В страната БЧК годишно обучава около 850 спасители, каза Раев.

По думите му интересът към професията е повече за работа на басейни, а по-малко на плажовете. Причината за това е, че работата на басейните е малко по-лека от тази на плажа. Той коментира още, че на този етап от сезона няма сигнали за нередовни спасители.

Раев съобщи още, че БЧК-Варна подготвя концепция за обучение по плуване на децата в училище. Варна е морски град и идеята е повече деца да придобият плувни умения, обясни членът на Областния съвет на БЧК Вили Цеков. Той припомни, че преди много години е имало програма за обучение по плуване на децата.

По време на седмицата на водното спасяване, която ще се проведе от днес до петък включително, са предвидени демонстрации по водно спасяване във Варна и курортите "Златни пясъци", "Св.Св.Константин и Елена" и "Камчия". В рамките на проявата са предвидени открит урок за превенция за подрастващи за опасностите, които крие водата, като и научно-практична конференция по проблемите на водното спасяване.