Морската вода край плажовете във Варна и близките курорти е чиста, показват пробите, взети преди два дни.

От Регионална здравна инспекция днес заявиха, че органичното замърсяване, което беше констатирано във Варненското езеро, не се е отразило на местата за къпане.

От 23-те проби, които специалистите са взели, в 21 качествата на крайбрежните води са определени като отлични, а на два плажа -  състоянието е с оценка "добро".

"Тези, които са с добро качество, са офицерски плаж и Аспарухово. Всички останали са с отлично", каза д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

Изследваните проби са взети от морската вода от плажовете от курорта "Златни пясъци" до община Бяла.

Михайлова коментира и ситуацията с изливането на отпадни води във Варненското езеро, за което се е знаело още миналата година:

"Непрекъснато, през целият сезон се извършват пробонабирания за качеството на водата, пак повтарям, в зони за къпане около плажа. До началото на октомври или средата на октомври миналата година е било последното пробонабиране. Конкретно се запознах с него. То е на сайта и качеството на водата беше отлично или добро".

Междувременно кметът на Варна Иван Портних съобщи, че от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненския залив, вече са получили разрешение от Морската администрация за работа във фарватера.

"Един робот, 14 човека, три плавателни съда са ангажирани с дейностите по възстановяването на аварията на тръбата. В момента се обследва вторият участък. Върви обследване на трасето, свързващото по средата, където ще бъде монтирана нова тръба - там, където е скъсването, имам предвид. Екипите, водолазните, които работят по аварията, всъщност са мотивирани да работят и денонощно, когато това позволява", каза Портних.

Според предварителните планове, ремонтът трябва да приключи до месец и половина.