Без екскурзии, бели, зелени и други училища за учениците до края на на учебната 2019/2020 година във Варна и цялата страна, гласи последната наредба на министъра на образованието и науката, каза Венцеслава Генова, директор на РУО-Варна, цитирана от Moreto.net.

Наредбата гласи и да не се провежда до второ нареждане ученически състезания и олимпиади, организирани прояви, посещения на природни обекти, обществени, културни и научни институции, спортни състезания и мероприятия, както и всякакви организирани форми с ученици и педагогически специалисти, които водят до събирането на много хора на едно място.

От РЗИ - Варна пък са разпоредили на територията на Общините в Област Варна всякакви посещения на културни мероприятия в това число и кина да бъдат преустановени, а спортните мероприятия да се извършват без публика. Забранява се и провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца, научи Moreto.net.

Областният кризисен щаб решава утре - 10 март, дали грипната ваканция във Варна ще бъде удължена до края на седмицата. Това съобщи областният управител Стоян Пасев за Moreto.net.

Заседанието ще започне от 13 часа в Областната управа, на което ще стане ясно каква е заболеваемостта на учениците от грип Б и дали има необходимост от удължаване на ваканцията.

На срещата ще присъстват представители на различни институции, които ще докладват и за количеството на маските и облеклата, с които разполагат.

По думите на Пасев, лечебните заведения в града имат готовност да осигурят легла, ако бъде установен коронавирус.

Освен в Инфекциозна клиника, където в момента има 34 свободни места, при необходимост ще бъдат открити и в УМБАЛ "Света Марина", МБАЛ "Света Анна" и в Военноморска болница.