Десетки собственици и персонал на заведения във Варна протестираха срещу въвеждането на зелените сертификати. Те блокираха за около 10 минути движението на кръстовището пред сградата на община Варна, след което тръгнаха на шествие към Морската градина в града.

Вижте снимки >>

Марин Сотиров - зам.-председател на Сдружението на заведенията в България, коментира, че настояват условията за издаване на зелените сертификати да бъде по начина, по който е било договорено с министерството на здравеопазването и с министъра на туризма. Той обясни, че тези сертификати на първо място трябва да важат за държавната и общинска администрация, а не да са насочени само срещу моловете, фитнесите и заведенията. Според него, ако това важи за всички, това е единственият начин да не изпадне страната в тотален локдаун.

Много важно искане е да се признават тестовете за антитела, защото над пет-шест пъти е скритата заболеваемост, каза още той. По думите му, тези хора не могат да си изкарат сертификат, въпреки че са преболедували и са го доказали с такъв тест, но държавата не им издава документ, защото той не важал в Европа.

Снимка: БТА

Сотиров каза още, че по техни данни, до преди няколко дни ваксинираните сред персонала на заведенията са 40 процента, но той се покачва, защото масово хората заявяват желание да се ваксинират. Минус в заповедта е, че тя дава един ден за приспособяване към нея, каза още Сотиров и допълни, че ще протестират докато не постигнат исканията си.

Снимка: БТА

Собственикът на заведение в центъра на Варна Михаил Стефанов допълни, че спадът в оборота му само днес е с 80 процента, а от началото на пандемията - с 90 на сто. Той каза, че от началото на кризата с коронавируса е затварял три пъти заведението си.

Снимка: БТА