Нов терен за изграждане на Съдебна палата във Варна ще бъде обсъждан в четвъртък по време на изнесеното тук заседание на Висшия съдебен съвет.

Проблемът с липсата на съдебна палата има 100-годишна история във Варна. За последните 20 години в града бяха направени четири първи копки на сграда, която да събере на едно място трите съдилища - Районен, Окръжен и Апелативен, прокуратурите и службата по вписвания. Варна е най-натовареният град след столицата по брой на съдебните дела и един от малкото в страната, в който няма съдебна палата, каза областният управител Стоян Пасев.

Според него най-подходяща за изграждане на нова Съдебна палата е някогашната циркова площадка. Теренът е собственост на Министерството на правосъдието и лесно може да бъде прехвърлен на ВСС. Мястото е в самия географския център на Варна и е много комуникативно. Освен че тук може да се построи такава голяма сграда, дестинацията ще е удобна и за всички, които идват по съдебни дела от съседните градове тъй като Варна - като апелативен център - обслужва 6 области, обясни Стоян Пасев. Според него старият проект - за Съдебна палата до Първо РПУ, вече не е адекватен - в сградата ще работят над 2000 души и тесните улички в района на Кооперативния пазар не могат да поемат такъв поток от автомобили.

Същото мнение изказа и председателят на бюджетната комисия към кадровия орган Боян Магдалинчев на заседание на съдебните кадровици през септември. Той уточни, че последната обявена цена за строеж на нова Съдебна палата в морската столица е изчислена на 120 млн. лв.

Работната среща в четвъртък ще съвпадне с отбелязването на 140-години от създаването на Окръжен съд-Варна.

Какво още каза Стоян Пасев пред Даниела Стойнова за празника - чуйте в прикачения файл.