Над половин милион лева са инвестирани в модернизацията на клиниката по неврохирургия на университетската болница "Св.Марина" във Варна, каза днес при официалното й откриване министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му средствата са осигурени от ръководството на лечебното заведение.

Министерството на здравеопазването си партнира активно с болница "Св.Марина", допълни Ананиев. По думите му са вложени 246 хиляди лева за ремонт и нова техника за лабораторията на клиниката по съдебна медицина. Други 177 хиляди лева са инвестирани във Втора психиатрична клиника. За отделението по хемодиализа министерството е осигурило специализирани столове на стойност 100 хиляди лева.

Благодарение на партньорството между болницата и министерството са осигурени 1,2 милиона лева за нов модерен апарат за нуклеарна медицина, с който се изследват метастази, допълни ректорът на Медицинския университет в града проф. Красимир Иванов. По думите му техниката е много полезна за ранната диагностика при онкологични заболявания.

За разрешаването на проблема с остарялата база на инфекциозната болница във Варна е необходимо стратегическо решение, а не работа на парче, каза още министър Ананиев. Според него най-добрият вариант е да се кандидатства с проект пред европейските фондове за изграждане на нова сграда, като междувременно министерството ще заделя средства, за да не спре работата на лечебното заведение.

При откриването на клиниката по неврохирургия днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отличи с най-високия църковен орден на епархията "Св.Апостол Андрей" ректора на медицинския университет. Проф.Иванов получава отличието за приноса си в развитието на медицината във Варна и страната и по случай 60-годишнината си.