Районът на свлачището край курорта "Албена", при което бяха затрупани и спасени двама души, и днес остава затворен, въпреки че е вече е разчистен. Пътят е преграден с насип от пръст, за да бъдат спрени автомобилите, които влизат в района въпреки забраната, съседните заведения също не работят.

Две операции са претърпели затрупаните от свлачището край Албена мъж и жена. Тяхното състояние е стабилно, без опасност за живота са и двамата пострадали. Инцидентът, при който земна маса унищожи крайбрежно заведение, се случи вчера сутринта.

По-тежко пострадалата при свлачището жена е била оперирана вчера, като днес тя е преместена от Реанимация към Отделението по ортопедия и травматология, посочи началникът му д-р Митко Георгиев пред БНР. Съпругът й също е претърпял операция, но е с по-леки наранявания. Жената се възстановява от шока и психическото й състояние също се подобрява, допълни д-р Георгиев.

Дейностите по почистване на падналата земна маса в района на заведението са завършени, но повърхностни води могат да предизвикат нови свлачищни процеси, съобщи зам.-кметът на Балчик Димитър Димитров пред БНТ.

"Силният вятър не усложнява обстановката. Дейностите по почистване са завършени. Свлачището е провокирано от плитки повърхностни води. Има изградено съоръжение от 80-те години за отводняване. Последните данни от "Геозащита", които имаме за проверка на това съоръжение, са, че съществуват все още плитки повърхностни води, които биха могли да предизвикат свлачищни процеси. В резултат на това МРРБ е възложило изработване на предпроектно проучване, което е готово. Предстои проект, който трябва да бъде финансиран за изграждане на обща укрепителна система на свлачището, за да бъдат прекратени тези процеси и опасности от срутвания. Най-вероятно този процес на срутване е в резултат на дейност на свлачището, но комисията от представители на МРРБ и "Геозащита" ще установи това утре", обясни зам.-кметът Димитрин Димитров.