Пуснаха шест електрически товарни велосипеди за временно безплатно ползване на варненски търговски обекти. Те са предоставени от общината във Варна безвъзмездно на фирми за тестване в центъра и крайбрежната зона.

Вижте снимки >>

Новите велосипедите ще бъдат предоставени на варненци и фирми, които имат интерес, а след това ще могат да си купят такива.

Снимка: Булфото

След зареждане, велосипедите имат пробег от 100 километра, подобни велосипеди се използват масово в Дания, Холандия и Белгия, но производителят тук е варненска фирма. По този начин цената е двойно по-ниска, обясни Младен Иванов, ръководител на проекта и управител на ОП "Общински паркинги и синя зона".

Снимка: Булфото

Основната идея е да се внедри новаторски подход при извършването на различен вид доставки на територията на града, като постепенно се наложи товарният велосипед като основен вид превоз за извършване на услугите, както и по-ефективно използване на градското пространство, намаляване на задръстванията, подобряване качеството на въздуха.

Снимка: Булфото

Общата стойност на проекта е над 3 млн. евро, а бюджетът за Варна - 100 хил. евро. Неговата продължителност е 36 месеца. Водеща организация е Австрийската агенция за изследване на мобилността. Нейните партньори са общо 22 от 16 държави, сред които Дания, Холандия, Франция, Норвегия, Португалия. Варна е единственият български град, включен в проекта. В неговите рамки се разглеждат най-добрите примери в Европа с идеята те да бъдат приложени в нови градове и условия. 

Електрическите велосипеди във Варна са три различни модела и носят името "Атлас". Те се движат на батерии с пробег над 100 км. Могат да пренасят до 100 кг товар в монтиран багажен контейнер. Максималната им скорост е 20-25 км/ч. Цената на всеки е около 4 000 лв. Велосипедите са конструирани и създадени специално за проекта от варненски производител. Те ще бъдат предоставяни безплатно за срок от 10 дни на местни фирми, които искат да ги тестват. Ще бъдат използвани предимно за доставки.