Кръговото кръстовище на бул. "Владислав Варненчик" е напълно отворено за автомобили. Официалното откриване на пътната отсечка ще е на по-късен етап.

"Трасето е на финалната права", се похвали и кметът на града Иван Портних.

Продължението на бул. "Сливница" трябва да облекчи трафика и овладее задръстванията, както и да осигури бърз достъп до АМ "Хемус".

Снимка: Булфото

Новото трасе започва от бул. "Ян Хунияди" под парк-музей "Владислав Варненчик" и ще стигне до ул. "Атанас Москов", където вече е изградено кръгово кръстовище, каза за Varna24.bg шефът на инфраструктурната дирекция в Общината инж. Петър Гърбузов.

Общата дължина на новия участък от булеварда е 536 м. Бул."Сливница" е разположен радиално и свързва най-източната част с най-западната точка на града.

Предвижда се в новия участък, с цел повишаване безопасността на движение, артерията да се изгради с две платна, всяко с по две ленти, както и с разделителна ивица.

Варненци обаче коментират в социалните мрежа, че е по-разумно по трасето да бъде оставено пространство за паркиране за сметка на твърде широката разделителна ивица.

По трасето на булеварда се предвиждаше да има ново улично осветление - съвременно с LED осветители, велоалейна мрежа, пешеходни трасета.

Стойността на проекта е 7 746 000 лв. От тях държавно финансиране в размер на 4 500 000 лв. Финансирането от Община Варна (съфинансиране) в размер до 3 246 000 лв., инвестирани в проектиране и изграждане на светофари; авторски надзор; строителен надзор; разходи за отчуждителни процедури за придобиване на земя и сгради по проекта.