Част от пода във фоайето на старата сграда на ДГ "Детски свят" във варненския квартал "Владислав Варненчик" хлътна с около 5 см, което доведе до отваряне на фуга между стената и пода и евакуация на малчуганите.

На подадения сигнал, според който "градината се срутва", незабавно са се отзовали от полиция, пожарна, Спешна помощ и районната администрация.

По първоначални данни причината е слягане на подовата замазка.

Старата сграда е строена преди 45 години. Назначена е конструктивна експертиза, за да се разбере каква е причината за хлътването на пода.

"Касае се за подово пропадане в стария корпус на детската градина, едно малко фоайе, под което по спомени на работещите в градината, преди време е минавала канализацията. Персоналът се е изплашил, защото при пропадането се е чуло трясък и скърцане като при земетресение. Самото пропадане е от около 5-6 сантиметра, но децата и служителите веднага са били евакуирани, каза кметът на район "Владиславово" Николай Костадинов.

Снимка: БНТ

Под пропадналия под няма някакви подземни помещения.

Децата от двете групи са изведени навън и ще бъдат разпределени в други групи в новото крило на детската градина. Пожарникарите са помогнали на персонала при преместването на цялото оборудване от групите, които се намират в този сектор на детската градина.

След обследване на сградата ще бъде извършен и сериозен ремонт на този участък, увери районният кмет.