От 21-ви юли (събота) започва реконструкция на улична мрежа на бул. "Осми Приморски полк"- в участъка от бул. "Васил Левски" до бул. "Христо Смирненски", включващ основен ремонт на пътен възел "Виница" и на пешеходния подлез. В тази връзка ще бъде затворено за движение западното платно в посока Виница-Варна. Движението ще се извършва в източното платно- двупосочно.

От 21-ви юли реконструкция ще започне и по трасето на бул. "Васил Левски"- в участъка от "Подвис" до бул."Осми Приморски полк", като в този участък ще бъде затворено за движение южното платно, а движението ще се извършва двупосочно -по северното платно.

Във връзка с ремонтните дейности се въвеждат следните маршрутни промени за линиите, обслужвани от "Градски транспорт" ЕАД Варна:

Автобусна линия 10 посока ЖП Гара: ул. "Подвис", надясно- по бул. "Левски", ул. "Отец Паисий", бул. "Вл. Варненчик", с автобусни спирки: "Х. Димитър", "Зеленика", "Спартак", "Янко Михайлов", "Тракия", "Катедралата", ЖП Гара.

Автобусна линия 209 след спирка "ХЕИ", сп. "Дубровник", сп. "Базар Левски" и по утвърдения маршрут до и от "Почивка". Няма да се обслужват спирки "Мир", "Черноризец Храбър", "Военна болница", "Терапията", "Сотира".

Ремонтните дейности на бул. "Левски"

Ремонтът на бул. "Левски" е най-големият инфраструктурен проект, който се реализира във Варна. Работи се едновременно в отделни части на цялото трасе. Поставени са 1 820 пилона за подпорните стени, изградени са над 2 200 м канализация и 2000 м водопроводи, 500 м от ново трасе на дерето, продължават дейностите по конструкцията. Монтирани са 100 стълба за улично осветление, изкопите маси са над 58 000 м3. Преместени са трасетата на част от телекомуникационни мрежи. На някои от участъците е положена асфалтова настилка, изграждат се тротоари и осветление, съобщават от общината.

Готов е участъкът от ул. "Подвис" до ул. "Прилеп", включително основният булевард и локалните платна, както и над 50 на сто от мостовите конструкции по булевардите "Владислав" и "Сливница". В участъка бул. "Владислав" - ул. "Девня" отчуждителните процедури са приключили, пилотната конструкция е готова, работи се по основното и локалното платно, както и по отводнителния канал.

Реконструкцията на подземните комуникации в южната част на локалните платна между бул. "Владислав" и ул. "Прилеп" също е изпълнена.

Поетапно всеки участък ще бъде пускан в движение. Над 34 000 тона отпадъци са изнесени от района на Максуда при почистване на терена за новото трасе.

Над 135 обекта по трасето на бул. "Левски" вече са отчуждени или в процес на отчуждаване. За хората, за които имотът е основно жилище, законът допуска да ползват дома си до 3 месеца, след като сумата за обезщетението им е изплатена. Това е причина за забавяне на обекта и промяна на работните графици, тъй като строително-монтажните дейности могат да бъдат извършвани само в участъците с разрешение за строеж.

Новото трасе в участъка от ул. "Девня" до ул. "Подвис" ще бъде с две платна с по три ленти, и с две локални платна с по две ленти, като пресичането на ул. "Прилеп", бул. "Цар Освободител", бул. "Сливица", бул. "Вл. Варненчик" и ул. "Кракра" ще се осъществява на различни нива чрез мостови съоръжения. Кръгови движения ще има изградени на пътните възли с "Цар Освободител", "Сливница" и "Владислав", а директни преминавания на ул. "Прилеп" и "Кракра". Ще бъдат изградени 6 двойни рампи за вливане и отливане от булеварда към обслужващите платна.

Съгласно проекта пешеходно пресичане е предвидено чрез прелези - до стадион "Спартак", между "Цар Освободител" и "Сливница", между "Сливница" и Вл. Варненчик", а на "Кракра" - автомобилен и пешеходен прелез. Отделно на трите кръгови кръстовища с бул. "Цар Освободител", "Сливница" и "Вл. Варненчик" ще има пешеходни пътеки.

Останалата част от ремонта на бул. "Левски" - от кръстовището с ул. "Подвис" до бул. "Осми приморски полк", ще бъде по проект по ОП "Региони в растеж" на Община Варна. Успоредно с това ще бъде извършен основен ремонт на всички пешеходни подлези по трасето.

Стартът на ремонтните дейности ще започне утре 21-ви юли, за да бъдат спазени изискванията и сроковете на проекта.

Заради затруднения автомобилен трафик Община Варна призовава гражданите за разбиране и търпение, тъй като очакваните ползи от новия булевард. "Левски" ще бъде облекчаване на движението в града и намаляване на задръстванията.