Служителите на "Пристанище Варна-Запад" излязоха на протест срещу "безобразните условия на труд". Те настояват за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения.

Демонстрацията започна около обяд, 150 от 800 работници на порта изразиха недоволството. Според тях има нарушения на трудовото законодателство.

Председателят на синдикалната структура на КНСБ Пенка Илиева уточни, че нарушенията са свързани с Колективния трудов договор /КТД/, Кодекса на труда, оценката на риска и др. По думите й в пристанището има КТД, но се нарушават членове от него. Протестиращите настояват и за увеличение на доходите, защото сега заплатите им са "безабразно ниски".

"Ние работим в страшно лоши условия на труд, влизаме в кораби, където има страшно запрашаване, миризми", каза докерът Любомир Маринов пред bTV.

Той работи на пристанището от 23 години, но смята, че заплащането не е достатъчно за условията, в които той и колегите му работят.

"Всеки месец е различно, миналия месец имах 1019 лв. заплата. Искаме за абсолютно всички да има реално заплащане за този полаган труд и за условията, в които работим", уточни докерът.

Протестиращите приеха декларация, адресирана до премиера, транспортния и социалния министри, и президента на КНСБ, в която заявяват, че проведеният днес митинг е предизвестие за стачна готовност. В декларацията е записано, че ако в законовия срок на предизвестието не бъдат проведени срещи за постигане на положителни резулати по поставените проблеми, недоволните работници очакват лидера на синдиката Пламен Димитров да поведе протеста им.

Според ръководството на порта, протестът няма основание. Искания досега не са представяни. "През последните две години в "Пристанище Варна" ЕАД се е увеличило основното трудово възнаграждение с 20%, като средното възнаграждение на работниците и служителите е 1288 лв.", посочи Александър Тодоров от "Пристанище Варна".

От първи януари 2019 г. е планирано ново увеличение на заплатите с 5%, служителите на пристанището обаче не смятат, че ще е достатъчно.