Ортопеди от варненската болница "Св.Анна" ще прилагат модерен метод за ендопротезиране на тазобедрена става. Това съобщи проф. Пламен Кинов от Клиниката по ортопедия на университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Той участва в демонстрационни операции във Варна с гост-оператор - създателят на иновативния метод проф. д-р Хайнц Рьотингер, и колегата му от варненската болница доц. Мартин Бърнев.

Методът на проф. Рьотингер е предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става, обясни специалистът. По думите му в тези операции се коригира износване на тазобедрената става. Целта на метода е чрез миниинвазивна операция, без да се увреждат мускулите, да се възстанови тазобедрената става. Предимството е, че по този начин се увреждат по-малко тъкани и съответно пациента може да се възстанови по-бързо, разказа проф. Кинов.

Той добави, че този метод се използва по цял свят. След проведените демонстрационни операции с около 20 ортопеди, които се занимават с протезиране, от Варна и други градове се провежда обучение за усвояването му. Във Варна тази техника ще се прилага под ръководството на доц. Мартин Бърнев. Методът не е нов за страната, в София го прилагаме, каза още специалистът и допълни, че работи с него от доста време и резултатите са отлични.