Повече от 430 младежи от България, Гърция, Турция и Ангола получиха днес на официална церемония дипломите си от Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Тържеството уважиха министърът на туризма Зарица Динкова, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител Андрияна Андреева, кметът Иван Портних, предаде БТА.

Сред гостите бяха също висши офицери, представители на морския бизнес, на ИТ сектора, много родители.

Общият брой завършващи студенти е 432

Снимка: БТА

Дипломите са само началото, те са ключ към вратата на възможностите, която сами трябва да отворите, посочи в приветствието си към абсолвентите началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той ги призова да не се плашат от предизвикателствата, които ще срещат по професионалния си път, защото точно те правят живота интересен и стимулират развитието. "Убеден съм, че сте готови да извървите пътя с увереност, вие сте бъдещето и перспективата на икономическото развитие на България", каза на младежите Медникаров. Той уточни, че днес училището завършват 432-ма абсолвенти. Бакалаврите са 344-ма, които са се обучавали в осем специалности. Седемдесет и един от завършващите са чужденци. Дипломите си получават и 88 магистри от седем специалности, като чужденците са четирима. И през тази година първенецът на випуска е жена - Гергана Димитрова, която завършва специалност "Логистика" с общ успех 5,98. По думите на Медникаров броят на отличниците от випуск 2023 е 125.

Общият брой завършващи студенти е 432, а първенец на Випуск 2023 е Гергана Юлиянова Димитрова от специалност "Логистика" с общ успех Отличен 5,98

Снимка: БТА

Заместник-министър Запрянов поздрави абсолвентите затова, че благодарение на труда си са постигнали забележителни резултати. Според него много рядко се постига такъв успех - около 30 процента от випуска да бъдат отличници. По думите му дипломирането е първата победа на завършващите, но тя е основа за бъдещите им успехи. Той изрази задоволство, че в морската индустрия влиза ново поколение и призова младежите да обичат страната и да останат да работят тук.

В обръщението си министър Динкова поздрави абсолвентите, че завършват престижно учебно заведение, което е сред най-добрите в европейски и световен мащаб. Тя изрази увереност, че те ще допринесат много за развитието на страната ни. "Живеем в динамични времена, бяхме свидетели на агресивна атака срещу българския туризъм и без партньорството и научния потенциал на ВВМУ нямаше да можем се справим", допълни Динкова.

Образованието ви е на световно ниво, посочи кметът Портних. В поздрава си към младите хора той изрази надежда, че част от професионалните им планове са свързани с Варна и с развитието на града.

Началникът на ВВМУ Боян Медникаров (вдясно), министърът на туризма Зарица Динкова, зам- министърът на отбраната ген. лейтенант Атанас Запрянов (втори отдясно), областният управител на Варна Андрияна Андреева и кметът на града Иван Портних

Снимка: БТА

Образованието е най-силното оръжие, им каза областният управител Андрияна Андреева. Тя ги призова никога да не се отказват, когато срещнат трудности по професионалния си път.

Вижте снимки от събитието >>

Успехът се постига с много труд, сподели отличникът на випуска Гергана Димитрова. Тя уточни, че ще продължи обучението си във ВВМУ в магистърската специалност "Мениджмънт на водния транспорт". Димитрова благодари на преподавателите си, както и на колегите си, които описа като амбициозни и умни млади хора, които вярват в бъдещето.