За движение по пътя до курорта "Златни пясъци", летището и новите варненски гробища няма да е необходима винетка. Пътна такса няма да се дължи и за ползване на пътищата между Варна и селата Звездица, Константиново, Тополи и Казашко.Това заяви кметът на Варна Иван Портних, цитиран от Дарик.

Той увери, че е постигната договореност с Агенция "Пътна инфраструктура" тези отсечки да бъдат изключени от списъка с пътища, по преминаването по които е нужна винетка.

Посочените пътища попадат в обхвата на Общия устройствен план на Варна. Разумно е те да бъдат изключени от републиканската пътна мрежа, изтъкна кметът.

Община Варна ще поеме стопанисването, но прехвърлянето ще стане след приключване на ремонтите, които се извършват в момента на някои от посочените отсечки. Нужните средства са във възможностите на Общината и няма да затруднят генерално бюджета.

Ако зимата е благосклонна, новата част на бул. "Левски" може да бъде завършена и пусната в експлоатация през втората половина на април, обяви още кметът. Той увери, че строителните дейности по всички участъци в момента се извършват активно.

Престоят 4 превключвания на водопроводи, които ще доведат до спиране на водата в различни зони. Проведени са редица работни срещи както с представители на строителните фирми, така и с представители на ВиК-Варна, обясни варненският кмет. Неговите очаквания са този път всички срокове за спиране на водата да бъдат спазени.

След изграждане на новите водопроводни връзки ще останат само пътни дейности. Сред тях са изграждане на кръговото кръстовище на "Левски" с бул." Цар Освободител" и моста на ул. "Прилеп".

В следващите месеци ще започнат нови пътни ремонти. Предстои обновяване на бул. "Съборни" и улиците "Цар Симеон" и "Михаил Колони". Работата по малките улици е сред основните приоритети пред общинската администрация през 2019 г. Вниманието в тази посока ще бъде насочено след приключване на работата по основните пътни артерии.

Цялостното преминаване към електронни карти и електронни билети във варненския градски транспорт може да стане през март, прогнозира Иван Портних. По думите му всички линии са във функционална готовност за въвеждане на електронната билетна система. До края на януари или средата на февруари трябва да приключи процесът по дооборудване на най-новите 15 автобуса на "Градски транспорт" и десетте коли, които се ползват под наем от Пловдив. Необходимо е и Общинският съвет да одобри новата транспорта и нова тарифна схема.

Общинското дружество "Градски транспорт", което по силата на новия проект ще обслужва всички линии, има нужда от 80 нови автобуси, въпреки че през последните години се сдоби с 30 нови тролейбуси и 85 нови автобуси. За осигуряване на средства за закупуване на още нови машини се работи усилено и по линия на европейските програми.

Цената от 1 лев за пътуване не покрива реалните разходи на "Градски транспорт". Цената за гражданите обаче няма да се променя, категоричен бе кметът.