Нива с около 5400 растения марихуана е открита при полицейска операция, под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна, в близост до язовир "Цонево" между селата Сава и Аспарухово. Плантацията с канабис е на 2.5 декара в гориста местност, като преди засяването на терена са били изсечени насаждения от дъб и бор. До плантацията се стига по черен път. В самата нива има изградена система за напояване от три пластмасови цистерни. На около 6 метра от брега на язовир "Цонево" при операцията са намерени водна помпа с бензинов двигател, гофрирана тръба и всмукател за вода.

Освен хидротехническото съоръжение за поливане на растенията са иззети пет чувала тор, земеделски инструменти, пръскачки, акумулатори, туби и латексови ръкавици, ползвани от наркоземеделците.

Снимка: МВР

Вижте още снимки >>

Откритите растения са около 5400, засети на около 1.1 метра едно от друго и са с височина до 1.40 метра. От тях би могло да се получи марихуана с пазарна цена над 7 милиона лева, уточняват от прокуратурата.

В близост до наркоплантацията е открит бивак, изграден за работниците и охранителите на нивата. Под платнище, опънато на дърветата, са намерени и иззети чували с отпадъци и генератор за ток с бензинов двигател и други вещи.

Действията по разследването, както и за установяване на извършителите продължават.