Главен асистент д-р Христо Кузов разкри за "Петел" горещи подробности за находката, която бе открита при ремонта на Шишковата градинка. Изкопът е попаднал на османски път, който е бил на това място през XVIII и XIX век.

Вижте снимки >>

Археологът опроверга информациите, че преди дни са открили древна антична стена. Повече от половин век, по-старото поколение археолози са предполагали, че оттам е минавала крепостната стена на древния "Одесос", но сега при проучванията се оказа, че тази структура не е крепостната стена, а османски път. Той е много добре положен, настилката му е от масивни камъни. Много е здрав и това е заблудило археолозите, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен водопровод положен и изградени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Ползван е до средата на 19-ти век.

"На този етап правим само сондажи и ако попаднем на археологическа структура, ще я разширим. Ако не попаднем, строителството си продължава", допълни Кузов.

По проект на мястото на разкопките ще се появи "водно огледало". Стойността на целия проект за 150 метра улица е около 1,5 милиона лева.