Първият, даден на съд от Европейската прокуратура - Траян Делиагов получи шест месеца условно.

Присъдата му е обявена на 18 юли тази година от Специализирания наказателен съд, тоест 10 дни преди закриването му.

Делиагов трябва да плати и 2852 лева разноски по делото, другите 2 852 лв. остават за сметка на държавата, защото по едното обвинение е осъден, а по другото е оправдан.

Първият българин, осъден по разследване на европрокурорите обаче е 74-годишният Георги Андреев, припомня 24varna.bg. Той получи една година условно след сключване на споразумение.

Главният експерт от ДФ "Земеделие" беше обвинен за подкуп от земеделския производител Илия Гънгов от пловдивското село Строево.

Земеделецът Илия Гънгов кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, която се управлява от ДФЗ. Гънгов има три земеделски фирми, занимава се с производство и търговия на зърно, маслодайни култури, плодове и зеленчуци. Одобрили го за финансиране и трябвало да получи 600 хил. лв. Парите обаче така и не пристигали.

През февруари 2021 г. Гънгов започнал да търси решение на проблема. Негов приятел му дал името и мобилния телефон на Траян Делиагов, който е главен експерт във фонда. На среща държавният служител му обяснил, че знае защо плащанията закъсняват, както и че може да му помогне.

Обявил 5000 лв. за услугата, а в замяна щял да говори с колегите си от фонда да пуснат парите

Още преди да даде подкупа, Гънгов получил първоначални субсидии, но не цялата сума. След като дал 5-те хил. лв. на Делиагов, получил цялото финансиране.

Това обаче не било всичко. Субсидията на земеделеца била по 9 мерки на програмата. Траян Делиагов му поискал по 5 хил. лв. за всяка от тях, за да няма проблеми с проверки след получаването им.

Така Гънгов дал още 5000 лв., но след това подал сигнал в ГДБОП за изнудването

Тогава започва разследване под надзора на Окръжната прокуратура в Пловдив, което после премина към Европейската прокуратура.

Спецсъдът осъжда Делиагов за подкупа от 5000 лв., поискан на 2 септември 2021 г. ,но го оправдава по обвинението, че е поискал 5000 лв. на 27 февруари 2021-а и ги е взел на 14 март същата година.

Присъдата не е окончателна.