Пълна забрана на продажбите на прасета във Варненска област се налага заради новия случай на африканска чума - този път в диво прасе, открито на територията на девненския квартал "Повеляново". Това обяви след заседание на епизоотичната комисия Стоян Пасев - областен управител на Варненска област, съобщава БНР.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, който заедно с Георги Чобанов от БАБХ участва в работата на комисията, препоръча на хората, които имат прасета в района, да ги заколят: "Най-добре е да си ги изколят и да изконсумират, защото другият вариант е, ако те са регистрирани и ако проникне заболяването при тях, ние така или иначе ще трябва да ги избием. Тогава, ако са регистрирани, ще ги платим, ако не са регистрирани, няма как да ги платим".

Засега е известно, че в "Повеляново" се отглеждат 10 прасета.

Според Янко Иванов заради наличието на заразата в областта е добре хората да преустановят отглеждането на прасета за няколко години.

Засега забраната не важи за свинекомплексите в района, а ловците, гъбарите, дървосекачите и всички, които влизат в гората край "Повеляново", се призовават, ако открият трупове на прасета, веднага да сигнализират, за да бъдат мъртвите животни загробени навреме и да не се разпространи заразата.