Тръбопроводът по дъното на Варненското езеро отново се е спукал на 15 януари. Това става ясно от изявление на Община Варна. Тогава от "ВиК Варна" подават сигнал, че уредите им отчитат проблеми в налягането и дебита от станция "Аспарухово".


На същия ден от Общината възлагат на изпълнителя "Хидроремонт ИГ" да направи проверка.

Припомням, че след открита голяма авария тръбопроводът се строи отново, като от септември миналата година той е временно положен по дъното на езерото на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

Днес от фирмата изпълнител са потвърдили аварията. Огледът е показал, че тръбата е прегъната, има пукнатина и през нея има "частично изтичане на отпадни води".

От фирмата смятат, че причина за това е неравният терен под временната тръба. От "Хидроремонт ИГ" са обявили, че имат готовност да ремонтират тръбопровода за своя сметка в рамките на два работни дни при подходящи метеорологични условия.

Община Варна е уведомила за случая екоинспекцията в града, водното дружество и Областната управа.Община Варна е уведомила за случая екоинспекцията в града, водното дружество и Областната управа.