Паметник на подводничаря беше официално открит във военноморската база във Варна. Автор на композицията е скулпторът Живко Дончев, като месинговата част е изработена от гилзи от снаряди, предоставени от Министерството на отбраната, предаде БНР.

Събитието е част от проявите по повод отбелязването на 64-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки, когато е било възстановено подводното плаване у нас.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев с оптимизъм заяви, че подводното плаване ще се възстанови:

"Аз съм абсолютно убеден, че то ще продължи да живее, защото, на първо място - една от най-славните традиции, която е жива, е подводничарската, защото България има своя подводен флот и флотът може да живее единствено чрез тези славни традиции."

Последният командир на подводницата "Слава" капитан първи ранг Камен Кукуров обясни кое е най-важното за един подводничар:

"Да съчетае в себе си това, че командир на подводницата си първи след бога и в същото време си никой без екипажа до теб".

Председателят на Съюза на подводничарите капитан първи ранг от резерва Станко Станков 17 години е бил подводничар и две години командир на дивизиона. Той каза:

"Радостно е, че има паметник, тъжно е, че няма дивизион. Вярвам в бъдещето на подводния флот. Не може източна граница на ЕС без кавалерия".