За първи път от 35 години при разкопки на древния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча. Паметникът датира от края на 3 век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи.

Теренът, който археолозите проучват, е частен. Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника. Представя така наречената сцена "Погребално угощение". На нея обикновено е изобразен починалият на легло, наречено Клине, с масичка, плодове и други ястия, заобиколен от близките си и робите, разказва археологът Елина Мирчева.

Археологът Елина Мирчева показва находката

Снимка: Булфото

Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции и баня още по-голяма и пищна от известните Римски терми във Варна.

Снимка: Булфото

Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век. Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон.

Археологът Елина Мирчева показва находката

Снимка: Булфото