Късноантична баня от 5-6 век след Христа бе разкрита при археологически разкопки в центъра на Варна. Археологът Александър Минчев разказа пред БТА, че е имало студени помещения, където е имало басейн. Открити са и горещите помещения с отоплителна инсталация. Освен подово отопление, е имало такова и в стените, където през тръби е циркулирал горещ въздух.

Снимка: БТА

Археолозите предполагат, че са разкрити и съблекалните на банята. Предполага се, че помещенията са ползвани от мъже и жени в различни дни от седмицата.

Снимка: БТА

Близо до банята са разкрити още две сгради, едната от които със сигурност е строена по същото време. За нея Минчев обясни, че вероятно е била търговски център, нещо като съвременните молове. Тя е била поне на два етажа и градежът показва, че е била изключително ефектна. За другата сграда можем да предполагаме, че е била частна постройка на заможно семейство, вероятно също строена по същото време като банята, допълни Минчев.

Снимка: БТА

По целия терен са разкрити следи от канализация, като се предполага, че част от нея е служела за отвеждане на подпочвените води.

Всички сгради са изоставени по една и също време - след средата на 6 век, не е изключено причината да е било сериозно земетресение, каза още Минчев. Според него това обяснява защо няма никакви ценности, парични средства или сериозни остатъци от керамични изделия.

Снимка: БТА

По времето на късноантичната баня в днешна Варна са живеели най-вече гърци и преселници от Сирия и Мала Азия, разказа още археологът. По думите му в града са се заселвали и ветерани от римската армия, отслужили по 25 години и добили правото да си купят земя и да получават издръжка.

Целият новооткрит комплекс е на частен терен, каза още Минчев. По думите му собственикът няма да покрие със строеж археологическите находки. Дори ще бъде направено всичко възможно за тяхната частична реставрация и консервация.