Осем нови юристи са избрали Варненския окръжен съд, за да преминат задължителния си професионален стаж, съобщават от пресцентъра на съда. Те са били посрещнати от председателя на институцията - съдия Марин Маринов, който им е връчил стажантските книжки. 

Стажът на съдебните-кандидати има два етапа - два месеца общ и четири месеца специализиран стаж. Целта е юристите да се запознаят с организацията и работата на органите на съдебната власт, адвокатурата и нотариалната дейност.

"Варненският окръжен съд винаги е бил в крак с технологиите и това е факт повече от 25 години. Системата ви дава възможност да видите как действат правораздавателните институции и съветът ми към вас е да я използвате ефективно този шанс", обърнал се е съдия Маринов към младите юристи.

Той изразява надежда през тези два месеца те да имат достатъчно време, за да усетят коя е областта, в която ще искат да се развивате занапред.

От година професионалния стаж на младите юристи се провежда по нови правила, които позволяват на стажантите сами да изберат наставник. В случай, че не го направят, правомощията се делегират на председателите на окръжните съдилища, допълват още от Варненския окръжен съд.