Присъди от по 10 години затвор наложи Варненският окръжен съд на 51-годишния гражданин на Кралство Нидерландия Р.Писени и на 56-годишния белгиец К.Миделдорп, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град.

Двамата са признати за виновни за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога от Азия и Латинска Америка през пристанище "Варна-Запад" за Европейския съюз. Стойността на стоката е за близо 226 милиона лева.

Всеки от двамата ще плати и глоба по 100 000 лева. Чужденците са осъдени да платят и равностойността на липсващия предмет на контрабандата в размер на над 5,5 милиона лева, както и разноските по делото.

Досъдебното производство по случая започва на 10 февруари 2017 г. по сигнал на служител на митницата във Варна. Тогава по метода "анализ на риска" е проверен контейнер, пътуващ от Лаос през Виетнам към Варна и крайна точка Холандия. Лабораторният анализ на стоката показва наличие на 5 000 литра пиперонилметилкетон - вещество-директен прекурсор за производство на синтетичен наркотик MDMA. Той е бил предназначен за действащи нелегални лаборатории в Холандия, Белгия и Великобритания.

Случаят със засечения контейнер с прекурсор на варненското пристанище е изпратен до Евроджъст. По линия на трансграничното наблюдение са установени участниците в контрабандата. За организацията на канала за контрабанда е отговорен нидерландецът Писени, а за логистиката - живеещият в Бургас белгиец Миделдорп. Службите наблюдават контролирани пратки на заподозрените месеци наред. Накрая двамата чужденци са задържани у нас на 7 юни 2018 г., докато обсъждат с български гражданин изпращането на доставка на прекурсора АРААN за Испания. Срещу двамата е повдигнато обвинение, че за времето от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 год. в условията на продължавано престъпление чрез използване на фалшиви документи са пренесли през границата на Република България над 16 тона прекурсори.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.