Повече от 2 милиона лева са инвестирани в Центъра по интервенционална рентгенология университетската болница "Св.Марина" във Варна, който бе открит официално днес от министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

Общинската "Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД оборудва Хирургическо отделение и Отделение по онкологична гастроентерология с последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура, както и нов апарат за ултразвуково изследване, съобщи управителят на здравното заведение доц. Георги Кобаков.

Модерната техника е закупена с финансовата подкрепа на Община Варна от 500 000 лева. През последните години от общинския бюджет в болницата са инвестирани 5,5 милиона лева, посочи Кобаков.

Снимка: БТА

"Винаги съм подкрепял инвестициите в общинските болници", каза при представянето на апаратурата здравният министър Кирил Ананиев. Според министъра община Варна е за пример при подкрепата на общинското здравеопазване.

През миналата година през онкоболницата са преминали почти 14 000 пациенти, съобщи още управителят. По думите му те са с 1000 повече в сравнение с предходната година.

На представянето на апаратурата присъстваха областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних.

Снимка: БТА

От здравното заведение съобщиха, че новата апаратура вече е въведена в експлоатация и над 20 са извършените вече щадящи операции в Хирургическо отделение.

Миниинвазивната диагностика и лапароскопската хирургия се считат за най-значимото постижение в областта на коремната хирургията през последните години. Докато оперира, хирургът следи интервенцията в реално време с помощта на видео системи, които му осигуряват много по-чист и подробен образ, с възможност за приближаване и насочване. При операции, извършени с модерната лапароскопска апаратура, се нанася възможно най-малка травма на организма. Минималните разрези водят до по-бързо възстановяване на пациента, по-малко болки в следоперативния период и по-добър естетичен ефект. Доказано е, че лапароскопските операции не водят до потискане на имунната система на болния, което е особено важно за възстановяването му след боледуването.

С влизането в експлоатация на новата техника, СБАЛОЗ - Варна ще може да отговори на тенденцията на нарастване на броя на пациентите, които желаят да бъдат лекувани и оперирани от специалистите на общинското здравно заведение. В хирургичното отделение на СБАЛОЗ се извършват над 1 500 операции годишно като броят им може да бъде завишен с активното и ефективно използване на новата лапароскопска апаратура.

СБАЛОЗ - Варна е една от водещите болници в Североизточна България за диагностика и лечение на онкологични заболявания.