Близо 65 души се хвърлиха днес в морето край Варна, за да хванат кръста. Температурата на водата бе около 8 градуса, а на въздуха - 4. На Великия Богоявленски водосвет присъстваха представители на местната и държавната власт, офицери от военния флот, общественици и много граждани.

Пръв до кръста стигна 27-годишният Александър Николов, специалист в сферата на информационните технологии. Младият мъж тренира плуване от 7-годишен в ПКС "Черно море", участвал е в Олимпийски игри и е печелил няколко пъти плувния маратон Варна-Галата. Той уточни, че хваща кръста за трети път. Младият мъж пожела на всички българи здраве, успехи и щастие.

За пореден път най-възрастният участник в надпреварата за кръста бе Васил Тепеделенев. Той е на 80 години. По думите му скача в морето на Богоявление повече от 20 години и през това време никога не се е разболявал.

Празникът във Варна днес започна с тържествена Богоявленска литургия в Катедралния храм "Успение Богородично", отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това той благослови военните части и техните бойни знамена. Празничното шествие бе до Алеята на възрожденците в Морската градина, където пред паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя с с военен ритуал.