Огромно парче скала падна на улица в Провадия. Като по чудо няма пострадали, но камъкът е разбил оградата на една от къщите. Отломката се е откъснала от източния скален венец над града, който се руши, съобщи БНТ.

Златка Кръстева живее в къщата, в чиято ограда се спира огромният скален къс. Жената и семейството й са изживели истински шок. За щастие са се отървавали само с уплаха и счупена ограда.

Това не е първият случай на срутване на скални маси в района след този инцидент. Според експертите основната причина за честите свличания е голямата денивелация на района и сериозните ерозионни процеси. Скалата над града е силно ронлива.

"При обилни валежи и при големи температурни амплитуди се получава свиване и стягане на земните маси, и това довежда до откъсване на каменни блокове", обясни инж. Янко Янков, директор на Дирекция "Местно развитие" - Провадия.

Хората в района живеят под непрекъснат страх, че всеки момент може да се откъсне скала и да удари къщите им.

От Община Провадия са информирали Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Общината няма достатъчно средства за обезопасяване на ската и се надява на спешна помощ от държавата.

"На този етап не мога да ви кажа на каква стойност, това е въпрос на проучване и проектиране, защото скатът е с различна структура и в зависимост от мерките за укрепване ще се определи и сумата", обясни инж. Янков.

Градската управа очаква в близките един или два месеца да има решение на проблема, за да не живеят хората в страх.

Твърде много забавяне! Това, пак казвам е рисков район, силно населен, има движение. Ние се намираме в подножието на обект от национално историческо значение - Овеч, туристопотък е сериозен. Сериозно е мястото и за хората, които живеят тук, от ската до сградата е 6 метра. Има скални блокове, камъни, които могат да тръгнат и да падат, и не се знае в кой момент какво може да се случи, казва инж. Янков.

Хората в Провадия искат спешни мерки за обезопасяване на скалния венец, за да могат спокойно да се прибират по домовете си.