Огнище на COVID-19 е регистрирано в старчески дом във Варна. До момента 9 от 10 проби на настанени в хосписа възрастни хора са положителни. Заразени са и двама души от персонала, съобщи БНТ.

Пробите са взети, след като възрастните хора са вдигнали температура. Единият от служителите на дома, който също е заразен с коронавирус, е в болница, а другият е на домашно лечение. В старческия дом има 262 души и някои от тях са трудно подвижни. Днес екип на здравната инспекция е взел проби на 1/3 от възрастните хора. Резултатите от тестовете ще са готови утре. Хората в дома са в изолация от 16 април, оттогава не са излизали, а вирусът е бил внесен отвън.

Заразата от COVID-19 в хосписа е тръгнала от лекар, който идвал да преглежда старите хора. Самият той в момента е в болница в тежко състояние.

"Докторът не е виновен, поради простата причина, че той човекът самият не е знаел, че е бил заразен", заявява Светльо Георгиев, собственик на дома за стари хора.

"Притеснителното е, че са хора над 70 години, поне с едно придружаващо заболяване", заявява Стоян Пасев, областен управител на Варна. 

От персонала в старческия дом изразиха притеснение, че тъй като са частна структура се налага сами да поемат грижите за болните. От здравната инспекция са поискали заразените да бъдат изолирани в отделна сграда.

Добре, ще го направим. Ама този човек като зазлее, какво правя аз? Или примерно почине, какво правим ние? Трябва ни лекар, който да ни назначи някакво лечение, което ние да изпълняваме. Нямаме достатъчно персонал, споделя Мария Смит, сестра в хосписа.

В момента РЗИ-Варна ни заплашва, че нямат свободни места в болниците, защото наистина е пълно и ни казаха, че ще извикат полиция да ни затворят. Ние нямаме нищо против. По хубаво да ни затворят, да спасят възрастните хора, отколкото да ни заплашват, коментира още Светльо Георгиев.

Заради огнището в старческия дом Областния кризисен щаб разкрива спешно допълнителни отделения във варненските болници.

Общо можем да осигурим около 300 легла. На първо време 68 допълнително легла се отварят и 34, значи около стотина легла трябва да имаме допълнително в утрешния ден, заявява областният управител на Варна.

Допълнителни отделения ще бъдат разкрити в Транспортна болница, "Света Марина", "Света Анна" и Военна болница.

От Щаба във Варна съобщиха за "По света и у нас", че на този етап няма да се затягат мерките на територията на областта и призоваха варненци и гостите на града стриктно да спазват мерките за безопасност, да използват предпазни средства и да спазват социална дистанция.