Атрактивни награди, които ще бъдат разпределени с томбола, ще получат участниците в набиращия все по-голяма популярност плувен форум "1000 х 1000". Наградите ще бъдат подсигурени от община Варна, анонсира шефът на общинската дирекция "Спорт" Кристиян Димитров.

Събитието ще се проведе на 3 август, ден преди 79-ото издание на маратона "Галата - Варна". Негови организатори са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК "Черно море", с любезното съдействие на концесионера на плажната ивица "Лазурен бряг "91". Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК "Черно море", изпълнителен директор на "Агрополихим" - Филип Ромбаут.

Целта на събитието, което това лято ще се проведе за трети път на плажа пред ресторант "Мистър Баба" във Варна, е 1000 души да преплуват 1000 м в морето. С всяка следваща година броят на желаещите прогресивно се увеличава. Целта е масовото преплуване да стане традиционно. То няма състезателен характер.

До магията на плуването във второто издание на "1000 х 1000" се потопиха участници от Белгия, Русия, Канада, Иран и България. Стотици варненци и чужденци, които събираха слънчев тен на плажа, ги аплодираха през цялото време. Диджей подсигуряваше музикалния коктейл, който забавляваше участници и гости.

Морският празник ще бъде своеобразна тренировка за онези, които в неделя - 4 август, ще участват в най-старото плувно състезание у нас -маратонът "Галата - Варна".

Всички участници в проявата ще преминат през задължителен медицински преглед, извършен от екип на Медицински център по рехабилитация и спортна медицина във Варна.

През 2018 г. дистанцията преплуваха много семейства от Варна, както и даровити плувци от клуба шампион на България - ПСК "Черно море". С морското предизвикателство с лекота се справиха и внуците на великана в родното маратонско плуване Добри Динев. Едгар-Антонио, който в момента е треньор в школата на дядо си в Канада, Дориан и Кристофър-Добри си подариха незабравими летни емоции.