Във Варна заради преустановения учебен процес в университетите изнесените екипи на Кръвния център в града не могат да осигурят кръводарители. Разчита се само на донори, които посещават на място Центъра по трансфузионна хематология. Те обаче не са много, а нуждата от кръв за болниците във Варна е голяма, предава БНТ.

Кръвният център във Варна разполага с 3 екипа - два стационарни и един мобилен. От няколко месеца обаче се разчита единствено на кръводарителите, които идват в центъра.

"Поради високия епидемиологичен риск нашият център няма как да осъществява кръводаряване на мобилни екипи, тъй като има риск и за нашите служители. А и много ръководители на организации и структури, към които се обръщаме, самите не допускат външни хора на територията на техните структури", каза д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Независимо от пандемията, кръвопреливането е жизнено важно за хора с хронични заболявания и за спешните случаи.

Спирането на плановите операции също намалява броя на кръводарителите.

"В момента имаме спад на дарители, който е между 10 и 15%, но се надявам да осигурим всички кръвни съставки, които са необходими на пациентите", каза още д-р Йорданова.

В момента кръвна плазма може да се дари само в София. Очаква се до края на годината с необходимата апаратура да разполагат и останалите центрове по трансфузионна хематология в страната.