В проекта за държавен план прием за учебната 2020/2021 година има нова професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, която се разкрива на базата на споразумение между ректорите на техническия и икономическия университет във Варна. Това каза за БНР Венцислава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Гимназията вече е факт, но за сега има само директор.

"Вече има заявени четири паралелки, всяка по 26 ученици. Едната от специалностите, Възобновяеми енергийни източници към професията техник на енергийни съоръжения и инсталации е нова за областта. Другите нови специалности, театрален грим и перуки към професията дизайнер в гимназията по текстил и моден дизайн, специалност продуктова информация към професията Консултант на козметични, парфюмерийни и биологични продукти, както и специалността компютърна анимация към професията Компютърен аниматор към СУ "Найден Геров" която е нова професия освен за областта и за държава", обясни Генова.

Всички тези специалности ще се изучават от 8 клас. Завършващите седмокласници, които в прогнозен брой са 40 093-ма, ще могат да кандидатстват за изброените паралелки.

Припомняме, че миналата есен образователният министър Красимир Вълчев обяви, че във Варна ще бъде създадено ново държавно средно училище по компютърно моделиране и компютърни системи. Той съобщи новината при откриването на учебната година в Икономическия университет във Варна.

Учебното заведение ще бъде на територията на техническия университет в града. Тогава Вълчев каза, че е много важно "да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, на компютърното програмиране и да подготвим повече деца с уменията в областта на дигиталната креативност".