Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 87 години. За първи път на 9 декември 1934 година в българския ефир прозвучават глас и песен. Тогава е излъчен концерт от варненската зала "Съединение", а това е първото предаване на средни вълни в Северна и Североизточна България.

Началото е положено от ентусиасти, направили сами дори предавателя. През 1933 година Димитър Кулев, тогава ученик във Варненската мъжка гимназия, сглобява заедно с учителя си по физика два любителски радиопредавателя.

Снимка: Bulphoto

Днес Радио Варна със своята програма, технически възможности, професионални ресурси със сигурност може да има нескромната претенция да е информационен лидер. Радио Варна винаги се стреми да отговори на най-високите стандарти за обективна журналистика -синоним на висок професионализъм, и заслужено получава високо доверие от аудиторията.

Снимка: Bulphoto

Радио Варна освен функцията да информира достоверно, изпълнява и функцията на медиатор между хората.

Снимка: Bulphoto

През годините Радиото, както го наричат варненци, се утвърди като значима обществена културна институция, а не само като източник на информация, с възможности за организиране и представяне на събития от всички жанрове - видео и мултимедия, литература, приложни и изящни изкуства, театър, музика, танц...

Снимка: Bulphoto

За целия екип професията не е просто работа, а призвание, защото Радиото е диагноза.

Вижте снимки >>

От Радиоклуб "Варна" в далечната 1933 г.

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз "Родно радио" е учреден Радиоклуб "Варна". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934 г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.

Ето каква е била например програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. според публикация в тогавашния вестник "Черно море":

9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;

11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;

11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;

12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;

1 ч. сл. об. Камерна музика;

5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,

I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,

II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,

III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.

Официалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София.

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател, унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Снимка: Bulphoto

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936 г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

Снимка: Bulphoto