Нашествие на калинки по Северното Черноморие.  За последно такова явление е имало преди 20-25 години, когато листните въшки отново са били много.

"Още с лягането на плажа, десетки калинки те налазват, и не само това, но и хапят", споделят в социалните мрежи туристи, почиващи във Варна, Добрич, Каварна и Шабла.

Калинките са навсякъде - в морето, на плажа, по градините. Освен тях има и нашествие от лъже осички.

Според специалистите явлението не крие риск за хората и ще отшуми до десетина дни. Обясняват го с появата на листни въшки, които са любими на калинките.

"Това е нормално явление, тъй като калинките са естественият враг на дребните насекоми. Различни са факторите, които обуславят феномена. Всички видове развиват свръхпопулация в различни периоди, като последно подобно нашествие на калинки е имало преди 20-25 години, когато листните въшки отново са били много", каза директорът на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" д-р Антоанета Тончева пред БНР.

Тя успокои хората, които имат притеснения от често срещаните навсякъде напоследък оси, като обясни, че това всъщност са осоподобни мухи, които не представляват заплаха.

А за да се възстанови биологичното равновесие, в случая не е необходима човешка намеса.

"Биологичното равновесие се постига бързо. Като намалее храната или като изядат по-голямата част от листните въшки, те самите ще се пръснат, защото ще тръгнат да си търсят храна другаде", обясни д-р Тончева.

Съветът на ентомолозите е да не убивате насекомите. Те са безвредни и не предизвикват алергии.

Една калинка дневно изяжда по 300 листни въшки. Лъжеосичката е дори по-лакома и изяжда по 500 листни въшки на ден.