Ректорът на Техническия университет /ТУ/ във Варна проф. Росен Василев ще бъде отстранен от поста заради плагиатство и на негово място ще бъде назначен служебен ректор. Това обявиха днес от Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката.

В случая с ректора на ТУ-Варна може да се говори за плагиатство както по отношение за процедурата му за професура, така и за процедурата му за защита на дисертацията му за "голям докторат", каза председателят на комисията проф. Венцислав Динчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че плагиатството се изразява в това, че има съвпадение до 100 процента на текстове в дисертацията на проф. Росен Василев с други публикации на дисертации. От юридическа гледна точка това е плагиатство, тъй като той не е цитирал тези публикации и дисертации, които е ползвал, обясни проф. Динчев. Има материал, в който, "едно към едно, включително с граматичните и техническите грешки, е възпроизведен текст в негови публикации и в неговата дисертация".

Членът на комисията проф. Николай Денков каза, че ректорът на ТУ-Варна е обвинен в плагиатство и заради книга от чуждестранни автори, които са от Университета в Белфаст, Ирландия, и те са изследвали метални сплави, подобни на тези, с които работи проф. Василев. Книгата е публикувана през 2009 г. и в нея има фигури и таблици.

През 2015 г. излиза статия с единствен автор проф. Василев, в която част от фигурите в книгата са директно прехвърлени, все едно че са оригинални научни резултати на ректора на ТУ-Варна, а също част от данни от таблици в книгата се появяват в статията на проф. Росен Василев, обясни проф. Денков.

Той каза, че дефиницията за плагиатство се изразява в "представянето на чужди научни резултати, като свои и да не се упомене източника им, е чист стопроцентов случай на плагиатство". Научните резултати се оценяват според това дали имат оригинален научен принос - или какво ново е направено, а когато се вземат чужди оригинални резултати и се представят за свои оригинални резултати, това е плагиатство, коментира проф. Денков.

По случая с ректора на ТУ-Варна Комисията по академична етика ще излезе с доклад към министъра на образованието и науката, който е изпратен вече до него и е публикуван в сайта на МОН.

Заместник-министърът на образованието Петър Николов каза, че при случай на плагиатство министър Красимир Вълчев "трябва да напише писмо до ректора на съответния университет, в което да изиска прекратяване на трудовите права на съответния човек и той да престане да бъде професор или доцент в съответния университет". В този случай става въпрос обаче за ректор и законът предвижда назначаването на служебен ректор на мястото на проф. Росен Василев, който да прекрати неговите трудови правоотношения с ТУ-Варна. Това вероятно ще се случи през следващата седмица, каза Петър Николов.