Аспаруховият мост във Варна е без осветление заради кражби на захранващи кабели. Престъпленията са станали преди седмица, но възстановяването на щетите върви бавно.

При първия обир са изчезнали близо 80 метра меден проводник от страната на квартал "Аспарухово".

"При започване на възстановителните работи се установи втора кражба, която е на върха на моста. Там са откраднати около 350 метра", каза пред БНТ Станчо Станев, главен експерт "Енергоснабдяване"- Община Варна.

Все още не са ясни финансовите щети от кражбите. Експерти твърдят, че подобни престъпления не са дело на обикновени крадци.

"Мислим, че професионално са се случили нещата, разбити са разпределителните кутии, професионално е срязан кабела, свален е предпазителят в таблото за управление на уличното осветление и са изтеглени проводниците", разказа Станев.

Заради кражбите мостът остана на тъмно, а по него минава голям поток от автомобили към южното Черноморие.

За гражданите не е опасно, тъй като всичко е обезопасено. Единствената опасност е вечерта, в тъмната част на денонощието, когато при движение може да се случи ПТП.

Работници вече възстановяват кабелите, но не може да се очаква бърз резултат.

Към момента е възстановено 2\3 от осветлението на моста, работим по въпроса. Надявам се, че до седмица ще бъде възстановено на целия мост, уточни Станев.

От Община Варна заявиха, че откраднатите проводници са били застраховани. Извършват се следствено-процесуални действия.