Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла иск за отнемане на имущество за близо 180 000 лева от варненския адвокат Мирослав Антонов, който в началото на годината беше осъден на 7 години затвор за измами.

Той беше признат за виновен за това, че е вземал пари от потърпевшите, на които заявявал, че ще участва от тяхно име в публични продани на имоти по различни изпълнителни дела. Антонов обещавал правна помощ и съдействие чрез намиране и покупка на имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката.

Така, от 2015 г. до 2017 г. той успял да измами 12 души, като вредата за пострадалите е 505 623 лева. По негово искане делото протече при съкратено съдебно следствие, при което не бяха разпитвани всички свидетели. Антонов беше задържан в съдебната зала, а съдът във Варна постанови и конфискация на половината му имущество. Адвокатът е наказван няколко пъти през последните години, като последната му санкция беше октомври 2018 г. и според нея той нямаше право да упражнява професията до 26 април 2020 г.

От антикорупционната комисия съобщиха още, че на днешното си заседание са решили да внесат молби за отнемане на имущества за общо 12,5 млн. лева.

За над 11,6 млн. е искът срещу 62-годишния руснак Алексей Кирянов, който е подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери. Става дума за схема за привидни сделки с 86 апартамента в Кранево. Преди 5 години Кирянов присвоил жилищата в комплекса "Марина бей" в качеството му на управител и представляващ фирма "Олд тауър 7" с посредничеството на пълномощник, а купувач е офшорна компания в Белиз.

Прехвърлянето е осъществено в момент, в който едноличният собственик на капитала на дружеството - Международна инвестиционна банка - Москва, прави опити да го освободи като управител, след констатирани вече измами и злоупотреби с повереното му имущество.

След блокиране на регистърното производство, само за един ден 86 апартамента били "продадени" на офшорка за общо 775 000 евро - средно само по 4500 евро на апартамент, без парите да постъпят в банката, която е собственик на фирмата - продавач.

Останалите два иска на комисията са внесени в съда в Пазарджик и отново във Варна - срещу мъж, обвинен в данъчни престъпления.