Новата сграда на Карин дом във Варна ще бъде построена след провеждането на международен архитектурен конкурс, обяви  изпълнителният директор на едноименната фондация Мая Донева. Проектите ще бъдат оценявани от експертно жури.

В заданието е фиксирано, че сградата трябва да разполага с подземен паркинг, да е висока до 5 етажа и да отговаря на всички съвременни стандарти за енергоспестяване. Освен това помещенията трябва да осигуряват комфортна среда за работата с деца и родители.

Теренът за новата сграда е предоставен на Карин дом безвъзмездно от община Варна, допълни Донева. По думите й средствата за изпълнението на проекта са осигурени от датските фондации VELUX. Архитектите, които ще се включат в конкурса, трябва да се съобразят, че сумата за построяването на сградата е приблизително 2 милиона лева.

Срокът за представянето на проектните предложения е 19 февруари 2020 г., каза още Донева. Журито ще ги разгледа и оцени в периода 29 февруари - 4 март. Наградата на спечелилия първо място е 5 хиляди евро. Авторите на класираните на втора и трета позиция проекти ще получат по 3 и по 2 хиляди евро.

Очакванията са реалният строеж на новата сграда на Карин дом да започне през есента на 2020 г.