Общо 1469 литра нелегален алкохол са били иззети при 6 отделни проверки през септември във Варненско, съобщават от агенция "Митници". 

Демонтирани са и 3 установени на територията на област Варна нерегистрирани съоръжения за изваряване на алкохол.

Снимка: Агенция "Митници"

Нелегалният алкохол е открит в частни имоти и за него не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз.

Снимка: Агенция "Митници"

При една от проверките на 24 септември митническите служители откриват в гаражно помещение на територията на община Дългопол 373 литра течност с характеристики на етилов алкохол в пластмасови туби и бидони.

Снимка: Агенция "Митници"

Същия ден при съвместна проверка с митническа мобилна група в частен имот в селище на територията на община Аксаково в работещ режим е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на етилов алкохол, както и 117 литра етилов алкохол, също в туби и бидони.

221 литра нелегален алкохол с характеристики на ракия е иззет при проверки на 17.09.2023 г. в два имота в селище в община Вълчи дол. В единия от тях също е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на алкохол.

Снимка: Агенция "Митници"

Други 267 литра етилов алкохол и нелегален "казан" са открити в частен имот в местност край град Варна, при съвместна проверка на 8 септември с участието на митническа мобилна група от Централно митническо управление и служители от Икономическа полиция при Областната дирекция на МВР във Варна.

При друг случай на 5 септември служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" и екип на митническа мобилна група извършват проверка в частен имот на територията на община Аксаково по оперативна информация за нелегална продажба на ракия.

В хода на контролните действия е открито в имота голямо количество от 491 литра жълта на цвят течност с мирис на етилов алкохол, в туби и бидони с различна вместимост.

От задържания нелегален алкохол са взети проби за лабораторен анализ и по случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

От ТД Митница Варна припомнят, че засиленият митнически контрол срещу нерегламентираното производство и търговията с алкохол с неясен произход е мярка както в защита на потребителите, така и на коректните малки производители на традиционна българска ракия за лично и семейно потребление, изварявана в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД), съгласно Закона за акцизите и данъчните складове.