Синята зона във Варна стартира от днес 11 юни, с 2600 места в центъра на града, 110 от тях - за хора с трайни увреждания. Цената на час ще е 1 лв, като в другите градове, а максималния престой - до 3 часа. Мотори и електромобили ще паркират безплатно. Първия месец ще е гратисен; ще има и разяснителна кампания, за да свикнат жители и гости на града с платеното паркиране.

Младен Иванов - директор ОП "Паркинги и синя зона": "Гратисният период означава, че при констатиране на незаплащане на паркиране в синя зона, няма да поставяме техническо средство тип скоба. Т.е. дори автомобил, който не е заплатил, няма да бъде санкциониран, но това ще бъде само за този период от 1 месец."

Това обаче ще важи само за шофьорите, които не са спрели по тротоара или на забранени места, а в очертаните за зоната. От 12-ти август престоят в центъра на Варна вече ще се плаща задължително. Това ще става с СМС-и или в търговски обекти в района. Свалянето на скоба ще струва на нарушителите 20 лв, а репатрирането с паяк - 45 лв. Стриктно ще се следи и за злоупотреби с инвалидни стикери. Варненци се надяват синята зона да въведе ред в идеалния център. Има обаче и такива, които се съмняват в ефекта.

От общината не изключват първоначално да има проблеми. Но не и с чужденците, които ще дойдат през лятото във Варна.

"Практиката показва, че в цял свят се ползват тези сини зони, така че хората, които идват в страната от други държави отдавна са запознати и са много по-дисциплинирани в това отношение, така че аз лично се надявам да нямаме никакви проблеми с чуждите граждани", обясни Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността на Община Варна.

Инвестицията в синята зона на Варна е за близо 20 милиона лева, а очакваните приходи за първите 5 години - 27,7 млн. лв. Събраните средства ще се инвестират целенасочено в ремонт на улици и тротоари.