При реализация на оперативни служби на МВР-Варна на 14 май са арестувани двама трафиканти на повече от 7 кг марихуана съобщиха от Окръжна прокуратура-Варна, които пряко са ръководили операцията.

Продавачът, М.М., на 34 години от Варна разпространил на Т.С., на 41 години от София 6925 грама марихуана, в няколко едрови разфасовки. При извършено по-късно в дома му претърсване, е намерена и иззета още 482 грама марихуана, както и значително количество пари.

Купувачът е арестуван в момент на транспортиране на дрогата от близо 7 кг, която превозвал в собствения си автомобил.

Двамата задържани вече са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 354а ал.2 от НК - М.М. за разпространение и за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери, а Т.С. за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери и при условията на опасен рецидив.

Ако бъдат признати за виновни по това обвинение, ги грози наказание лишаване от свобода, като за продавача то е от 3 до 12 г., а за купувача - от 5 до 15 години. Законодателят е предвидил и тежки глоби кумулативно към наказанието лишаване от свобода.

Двамата наркотрафиканти са задържани за срок до 72 часа от наблюдаващия прокурор с цел представянето им пред съда в производство по вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.