От днес всички хотели и места за настаняване могат да работят. В курортите край Варна обаче повечето от хотелските комплекси са затворени, макар че по традиция отварят врати още в средата на май, предаде БНТ.

По това време на годината курортите вече посрещат първите си гости. Заради пандемията от COVID-19 този сезон обаче ще бъде различен.

Хотелите все още не работят. Причините са повече от ясни - много отменени резервации. Повечето от хотелите ще отворят врати в началото на юни, а някои дори по-късно. Много от хотелиерите използват това време за ремонти и почистване.

Някои от туроператорите, сред които Алтурс, отменят резервациите си за целия сезон, други все още изчакват. Повечето от туристите анулират резервациите. Около 30 на сто - презаписват за по-късен период, като повечето за следващата година.

Добрата новина е, че засега полските туристи не анулират резервациите си. Гостите от Чехия все още изчакват, но първите отменени записвания са вече факт.

Според хотелиери, цените за почивка на море това лято ще запазят миналогодишните си нива, защото разходите ще бъдат по-големи. Заради повишените хигиенни изисквания ще са необходими повече хора.