Въпреки водната криза, която заплашва Североизточна България, във варненския квартал "Изгрев" изтичат хиляди кубични метра питейна вода. Според живеещите в района, проблемът е от години, но до момента не е отстранен, въпреки десетките сигнали на граждани.

Красимира Маркова живее близо до мястото, където питейната водата изтича направо в дерето.

"Този проблем е от повече от 6 години. Една сутрин отивам да карам децата на училище, стигайки точно тук, на което място стоим, един фонтан изригна нагоре, падна надолу и стана една огромна дупка, дълбока 2,5 метра", разказа Маркова пред БНТ.

От деня на първата авария до днес тръбата е ремонтирана най-малко 5 пъти, но течът продължава.

"Идва тук групата, аварийната, слага по един дървен чеп на тръбата, източват водата и до следващия път. Последният път...отведоха една тръба в дерето, дерето е на 15 метра и водата си тече денонощно", казва още Маркова.

От ВиК-Варна обаче твърдят, че научили за аварията от екипа на БНТ.

"След вашето обаждане проверихме в нашата система. Не беше регистрирана такава авария от граждани", каза Инж. Петър Карагьозов.

Шефът на ВиК-Варна заяви, че аварията не е отстранена, за да не останат без вода близките курорти по време на пандемията. Течът е на магистралния водопровод към Златни пясъци. Тръбата е стара и авариите там са чести.

Изграждането на новия водопровод ще започне в началото на следващата година, като в момента тече процедура за избор на фирма изпълнител. От ВиК-Варна обещаха, че още утре аварията ще бъде отстранена.