През миналата година делата срещу доставчици на битови и телекомуникационни услуги във Варна са нараснали двойно в сравнение с предходната - 1318 при 592 за 2018 г., каза днес зам.-председателят на Районния съд в крайморския град Десислава Жекова. По-думите й най-много са исковете за недължимост на стари задължения. Най-голямата част от тях са насочени срещу доставчика на електроенергия. Повечето от делата са решени в полза на гражданите, каза още Жекова.

През миналата година почти три пъти е скочил броят на исковете по Кодекса на труда. По думите на Жекова основната причина са заведените от работещи в структурите на МВР дела за неизплатени възнаграждения за извънреден труд.

Ръст има и при процесите, свързани с домашно насилие. Жекова уточни, че техният брой през 2019 г. е бил 283, от които 62 са за случаи на тормоз над деца. През годината съдът е издал 123 заповеди за защита.

При новообразуваните наказателни дела през 2019 г. над една трета са свързани с обжалвания на наложени глоби и санкции от различни административни органи - КАТ, НАП, автомобилната инспекция и т.н., допълни съдия Силвия Обрешкова. По думите й се увеличават исковете от частен характер за обида и клевета. Обрешкова уточни, че има жалби, свързани с публикации в социалните мрежи. Според нея тези случаи са много трудно доказуеми заради наличието на фалшиви профили или пробиви в истинските.

Изпълняващият функцията председател на Районния съд Ерна Якова обобщи, че през миналата година броят на новообразуваните дела е надхвърлил 27 000. По думите й всеки от съдиите е разглеждал средно по около 52 дела всеки месец. Въпреки натовареността, повече от 85 на сто от решенията са издадени в законовия срок.