Заради бедствената ситуация в Северероизточна България бяха затворени ключови пътища, включително Варна - Добрич. Пътят между двата областни града вече е отворен за движение, но не и този към граничните пунктове в Добричка област след обилния снеговалеж и силен вятър.

Бременна в осмия месец жена бедства часове наред вчера, блокирана от снежни преспи в колата си на пътя Варна - Добрич. Спасена е благодарение на намесата на доброволци. "Вече съм добре и съм вкъщи", заяви в ефира на "Здравей, България" Диляна Георгиева.

Тя е била приета за няколко дни в болница във Варна за задържане на бебе, защото била в доста тежко състояние. Била изписана в сряда сутринта и тръгнала с колата си към Добрич. Чакали около 2-3 часа на Любен Каравелово, където не били минали снегопочистващи машини. Багер разчистил пътя и тя успяла да стигне до Новаково, където автомобилът бил отново блокиран в снега.

"Стояхме в колата, на тясно. По-едно време усетих леки спазми, а нямах хапчета, които трябва да приемам за състоянието си", разказва за преживяното Диляна.

Тя, съпругът й и свекър й се свързали със спешния телефон 112, от където ги свързали с пожарната. От там посъветвали семейството да се върне във Варна. "Аз обаче няма при кого да остана там", заяви младата жена.

Заедно с нея в снега имало и други превозни средства. Един от шофьорите се обадил на доброволци от групата "Офроуд - град Добрич", които се отзовали. Те успели с джиповете си да разбият преспите и да измъкнат всички от снежния капан.

Пътят Варна-Добрич е отворен вече за движение от тази сутрин. В момента само три населени места са без ток след като две общини обявиха частично бедствено положение - Суворово и Долни чифлик. Пътищата в района се разчистват от 6 часа сутринта.

"Няма бедстващи по пътищата, успяхме да помогнем на всички", заяви в ефира на "Здравей, България" областният управител на Варна Стоян Пасев, която опредили ситуацията във Варненско като критична. Основният проблем е вятърът, който създава снегонавявания.

В община Суворово вече има ток. В района на Долни Чифлик остава частичното бедствено положение в няколко села. В Шкорпиловци няма ток - машините на Енерго-Про са закъсали в снега.

Всички шофьори да бъдат внимателни и да не тръгват на път, ако не е необходимо.

Пасев коментира и случая с блокираната на пътя бременна жена.

"Доколкото разбрах не е била дадена в графика за раждане. Получила е контракции вечерта и са тръгнали на своя глава. Благодарим на хората, които са й помогнали", каза Стоян Пасев.

Пътищата към граничните пунктове в Добричка област са затворени

Пътищата към граничните пунктове в Добричка област все още са затворени след обилния снеговалеж и силен вятър, съобщи дежурният в Областното пътно управление.

Вече е проходим републиканският път Варна-Добрич-Генерал Тошево, но до ГКПП-Кардам отсечката е непроходима, казаха от пътното управление. Най-рано на обяд ще има достъп и до ГКПП-Дуранкулак.

Добричкият регион вече има пътна връзка и с други съседни области. Отворен е пътят Шумен-Тервел-Силистра. Достъпни за движение са и отсечките от републиканската пътна мрежа Владимирово-Добрич-Балчик, Орляк-Зърнево и Честименско-Каблешково.

Двайсет и пет машини на пътноподдържащата фирма разчистват снега по различни направления от републиканската мрежа в региона тази сутрин, информират от Областното пътно управление.

Три помпени станции в Добричка област - "Батово", "Долина" и "Дъбрава", са без електрически ток, заради което с нарушено водоподаване са редица селища, съобщи дежурният в Областния съвет по сигурност.

В най-голямата община в областта - Добричка, без вода са селата Бранище, Плачидол, Бдинци, Вратарите, Козлодуйци, Владимирово, Батово, Долина, Смолница, Златия, отчасти Ведрина. Заради прекъсване на електрозахранването в помпена станция "Батово" е нарушено водоподаването и в жилищния комплекс "Добротица" в Добрич, казаха от Областния съвет по сигурност.

Седем села в Добричката община и две в община Генерал Тошево са без ток, в община Каварна електроснабдяването е нарушено в Септемврийци и Белгун, отчасти в Поручик Чунчево и Българево, посочват от Областния съвет по сигурност.