КЕВР започна проверка на ВиК-Варна заради скъсания водопровод, който замърси Варненското езеро. Община Варна вече има съдебни претенции към гръцката фирма, която е ремонтирала тръбата.

Вчера беше извадена част от спукания водопровод във Варненското езеро. Работата не върви толкова бързо, защото специалистите по възстановяването трябва да се съобразяват с корабния трафик и да работят в определени часове.

Кметът на община Варна Иван Портних заяви за ефира на БНТ, че изграждането на тръбата е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор. Пусната е в експлоатация през 2011 година, гаранционна е била до края на миналата година.

Портних потвърди, че ще се търсят съдебни претенции. МРРБ е отпуснало средствата за аварийния ремонт.

Южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото.

Има предположения, че това не е правено от гръцката фирма, но това ще го установят органите, които правят проверката, каза Портних.

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец, месец и половина. Има готовност и за работа през нощта.

По думите на варненския кмет има много спекулации по темата, но в годините са правени много инвестиции по отношение на опазване на водите на Черноморието, като ремонтът на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

Замърсяването на езерото от спуканата тръба

Снимка: Булфото

Не бива да се всява изкуствена спекулация по темата, каза още той.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ - всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Но това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото не е морето - трябва да е ясно", каза Иван Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка за всички вливания във Варненското езеро.