Ръстът в броят на сделките в много от черноморските общини от началото на годината е двуцифрен, съобщи за "Монитор" Добромир Ганев, управител на една от големите посреднически агенции във Варна. Според него това е за първи път от няколко години.

По думите му през лятото традиционно много хора, идващи на почивка на морето оглеждат имоти за купуване. "Това се отнася и за българите, и за чужденците", поясни той.

"Нарастването на броя на сделките се дължи на същия фактор, както в Банско - ниските цени. При падането им интересът на хората се увеличи. Има проекти по Черноморието, където те са много изгодни", добави Ганев и поясни, че става дума най-вече за жилища далеч от първа линия.

"Най-много се търсят и се сключват сделки за най-евтините имоти. Руснаци, украинци и граждани от други бивши съветски републики купуват най-често малки ваканционни апартаменти на цена от 20 000 до 25 000 евро, намиращи се във второстепенни и третостепенни проекти по морските ни курорти. Интересът им продължава да е голям, но те могат да си позволят да инвестират само в имоти от най-ниския сегмент. Причината не е, че са загубили интерес към България, а в икономическото състояние на страните, от които идват. Има търсене и за огромни имоти, но то е малко. Наскоро имахме клиент искащ да придобие луксозно жилище със 7-8 спални и разполагаше със сума от 500 000 евро", описа конюнктурата брокерът.

Според Добромир Ганев засега тенденцията е устойчива, защото продължава да има предлагане на атрактивни цени. "Те стимулират интерес и у българите. Цената на ваканционен имот на морето, купен сега за 400-500 евро/кв. м в дългосрочен план може да стане много по-висока. За това и част от хората придобиват имоти, за да защитят спестяванията си от инфлация, проблеми в банковата система или ниските лихви по депозитите. Българите по начало предпочитат да инвестират в недвижимост и почти не познават влагането на пари в акции или в други активи", поясни Ганев.